header_image
Your search results

Energielabel aanvragen

Met dit stappenplan kun je eenvoudig en goedkoop een definitief energielabel aanvragen.

Alle huiseigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit energielabel is o.a. gebaseerd op het bouwjaar van de woning en geeft een indicatie van hoe zuinig de woning is. Bij verkoop is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel aan te vragen en om deze te overhandigen aan de koper. Wie dit niet doet riskeert een boete van €405,-.

Hoe vraag je een definitief label aan en hoe voorkom je dat je teveel betaalt? We zochten het voor je uit.

Klik hier voor de PDF versie: Energielabel aanvragen

Voorlopig energielabel

Heb je nog geen voorlopig energielabel ontvangen? Deze kan je deze alsnog opvragen via de website www.zoekuwenergielabel.nl. Op basis van een postcode en huisnummer wordt het voorlopig energielabel direct getoond. Ook van je buren als je dit interessant vindt.

Definitief energielabel aanvragen

Wie zijn woning verkoopt, moet het voorlopige energielabel om laten zetten naar een definitief energielabel. Dit gaat via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Op deze site kan je onder andere inloggen met je DigiD-gegevens. Ben je eigenaar van de woning samen met je partner? Dan is de woning aan het DigiD-account gekoppeld van de persoon die het grootste aandeel in de woning heeft. Is dit gelijk verdeeld, dan is de woning gekoppeld aan de oudste persoon.

Na inloggen kom je in een afgeschermde omgeving waar je het definitieve label aan kunt vragen. Op basis van het voorlopig energielabel worden de gegevens van de woning getoond, waaronder het type woning, het bouwjaar en de woonoppervlakte. Controleer dit goed. Gebruik hiervoor de informatie die door ons (Carré Makelaars) is aangeleverd. Wijzig de gegevens als ze niet kloppen.

Hierna moet je in diverse stappen de kenmerken van je woning opgeven. Bijvoorbeeld type glas, of het dak en vloer zijn geïsoleerd en of je een CV-ketel hebt. Het is vrij recht-toe-recht-aan en het is dan ook zo ingevuld.

Bewijs leveren

Vervolgens moet je alle opgegeven kenmerken bewijzen. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt mee. Je mag namelijk onze verklaring als bewijs uploaden. 

Expert kiezen: bizarre prijsverschillen

Tot zover was het simpel, maar nu wordt het ingewikkeld. Je aanvraag moet namelijk worden beoordeeld door een deskundige. Deze deskundige dien je zelf te kiezen uit een lijst die op de site wordt getoond. Er zijn maar liefst 690 deskundigen! De prijzen lopen uiteen van een paar euro tot maar liefst € 200. Je kunt op een deskundige klikken, waarna je meer informatie krijgt te zien. Informatie van de overheid over het prijsverschil ontbreekt helaas volledig.
 

Conclusie definitief energielabel: kies de goedkoopste deskundige

Als we uitgaan van de reactie van de helpdesk, dan maakt het niet uit welke deskundige je kiest. Er mag immers geen verschil zijn in de beoordeling, waardoor elke deskundige hetzelfde resultaat levert. Als we hier van uitgaan, dan kan je dus altijd de goedkoopste deskundige selecteren waardoor je al een definitief energielabel aanvraagt voor minder dan €6.

Het definitieve label wordt door de deskundige officieel geregistreerd. Je kunt hierna het label altijd opvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl, uitprinten en bij de notaris aan de kopers overhandigen.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact met ons op.

Veel succes met het opvragen van het energielabel!