header_image
Your search results

Van huur naar koop?

Posted by Marcello on 27 juni 2018
| 0

Twijfel je of het het juiste moment is om je huurhuis vaarwel te zeggen en te gaan kopen? Dat is best een stap.

Logisch dat je vragen hebt, zoals ‘is het een goed idee om te kopen?’ of ‘wat is het voordeel van kopen?’. We zetten huren en kopen tegen elkaar af – wel zo handig. Kun je daarna in actie komen.

Laten we eerlijk zijn: eigenlijk is huren best makkelijk. Nieuwe cv? Een lekkage in de badkamer? Geen probleem. Wanneer er iets kapotgaat, trekt je huurbaas de portemonnee. Niks om je zorgen over te maken. Maar toch knaagt het: je gooit elke maand een paar honderd euro over de balk en ziet het nooit meer terug. Wat is wijsheid?

Wooncomfort

Kopen:
In een huis dat echt van jou is, zit je nu eenmaal lekkerder. Want: alles mag. Muurtje weg, dakkapel erbij, noem maar op. En investeren in een gietvloer met verwarming is niet alleen investeren in je woongenot, maar tegelijk in de waarde van je huis.

Huren:
Huren en verbouwen? Dat gaat vaak niet. Natuurlijk kom je een heel eind met een nieuwe vloerbedekking en leuk behangetje, maar let op: uiteindelijk moet je de woning weer opleveren in originele staat.

Flexibiliteit

Kopen:
Een koophuis maakt een mens natuurlijk niet echt flexibel. Je gaat niet zo snel ineens op wereldreis of verhuist de dag erna naar Rotterdam omdat het daar zo bruist. Tegelijkertijd zijn er tegenwoordig vele opties om je huis tijdelijk te verhuren, hetgeen zelfs kopers een stuk flexibeler maakt.

Huren:
Met huren heb je alleen een opzegtermijn om rekening mee te houden. Wil jij de Machu Picchu bezoeken en een lama aaien? Je zegt je huur op en daar ga je. Rest de vraag: waar kun je terecht bij thuiskomst?

Woonlasten

Kopen:
Soms is kopen goedkoper dan huren. Dat heeft onder meer te maken met de lage hypotheekrente. En onder voorwaarden is die ook nog eens aftrekbaar. Dat kan honderden euro’s per maand schelen tussen de bruto en netto lasten!

Huren:
Er wordt wel eens gezegd ‘door te huren, gooi je elke maand geld weg’. Wat ze bedoelen: je sponsort je huisbaas. Want al betaal je 6 jaar netjes elke maand €1.000 huur (€72.000 in totaal), je huisje is en blijft van je huisbaas.

Om een goede afweging te kunnen maken, is het een goed idee om te bepalen wat voor jou belangrijk is. Kies je voor een flexibel leven zonder onderhoud of bouw je aan je financiële toekomst? Elke persoonlijke situatie is weer anders en voor beide kanten valt wat te zeggen. Wil jij weten of je de stap van huur naar koop kunt zetten? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur en laat je hierbij helpen.

Bron: Funda