header_image
Your search results

Wat als een dakkapel geen optie is?

Posted by Marcello on 5 juni 2018
| 0

Geen dakkapel? En zijn veel meer mogelijkheden dan je denkt.

Dat een dakkapel de populairste verbouwing van Nederland is, mag geen verbazing wekken. Wie wil er niet een paar extra meters en meer licht? Maar een dakkapel is niet voor iedereen weggelegd: je huis, gemeente of portemonnee kan dwarsliggen. Geen ramp: er is vaak nog véél meer mogelijk dan je denkt. Wij zetten de opties op een rijtje.

Verbouw je garage
Dus je hebt een garage? Organiseer een heuse garage sale om van je overtollige spullen af te komen en bouw van de opbrengst een nieuwe (relatief goedkope) kamer. Wat dacht je van een extra slaapkamer, werkkamer of sportkamer? Ook leuk: een man cave. Of een atelier. De muren staan er al, nu de inrichting nog.

Kies voor een vide
Ben jij de gelukkige eigenaar van een huis met hoge plafonds? Dan is jouw huis misschien wel uitermate geschikt voor een vide. Door het plaatsen van deze extra open verdieping die over meerdere verdiepingen doorloopt, creëer je ruimte voor een groot bed (misschien wel mét kast) of voor een werkkamer. En dan hebben we het nog niet eens over het uitzicht gehad!

Ga voor een uitbouw
Goed om te weten: veel aanbouwen mogen vergunningvrij gebouwd worden. Let wel: niet alle (want veel is afhankelijk van het bestemmingsplan), maar er kan behoorlijk wat vergunningvrij gebouwd worden. Zo hoeft er in de meeste gevallen voor een aanbouw of uitbouw van 2,5 meter geen vergunning aangevraagd te worden. Check wel altijd van tevoren of deze regels ook voor jouw huis gelden, via het omgevingsloket.

Een serre is zo’n gek idee nog niet
Ja, door uit te bouwen wordt je tuin wat kleiner, maar wat dacht je van een mooie lichte serre, zodat je het hele jaar van je tuin kunt genieten? Zolang-ie in het achtererfgebied staat en niet hoger dan 5 meter is, ben je ready to go (zonder vergunning, dus).

Zoek de meters in huis
Meer meters hoeft niet altijd te betekenen dat je daadwerkelijk moet gaan bouwen. Misschien kun je ook wel wat slopen. Ga eens goed na of je ruimtes kunt betrekken bij een kamer en zo meer ruimte kunt realiseren. Creëer bijvoorbeeld een grote, ruimtelijke leefkeuken door je bijkeuken erbij te betrekken.

Bron: Funda