header_image
Your search results

Schoorsteenonderhoud

Posted by Marcello on 3 november 2017
| 0

Hoe staat het met het onderhoud van jouw schoorsteen?

De herfst is inmiddels echt aangebroken. De wind giert om het huis, de regen tikt tegen de ramen. Het is de tijd van het jaar om lekker de haard aan te steken. Maar hoe staat het eigenlijk met het onderhoud van jouw schoorsteen?

Schoorsteenbranden

Zodra de dagen korter worden, worden de dagen van de plaatselijke brandweer juist langer. Het aantal schoorsteenbranden neemt in deze periode altijd toe. Slecht onderhoud is een van de belangrijkste oorzaken voor een schoorsteenbrand. Regelmatig onderhoud is daarom heel belangrijk.

Schoorsteenonderhoud niet verplicht

In tegenstelling tot landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken – die de schoorsteen nog net niet hebben uitgevonden – is het onderhouden van de schoorsteen in Nederland niet verplicht gesteld. Best gek, helemaal als je bedenkt dat er de afgelopen tien jaar gemiddeld zo’n 2000 schoorsteen branden per jaar plaatsvinden.

Ontstaan van schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand ontstaat onder andere door het in brand vliegen van het teer dat ontstaat door de roetdeeltjes die tijdens de verbranding van hout of kolen opstijgen en zich vervolgens gaan hechten aan het rookkanaal. Op het moment dat het teer vlam vat hoor je een soort hard loeien uit de haard en komt er vuur in plaats van rook uit de schoorsteenpijp.

Direct handelen bij schoorsteenbrand

Op het moment dat je te maken hebt met een schoorsteensteen-brand, is snel handelen gewenst. De eerste maatregelen kun je zelf treffen. Probeer het vuur te doven met zand, soda of zout, of gebruik de poederblusser. Gebruik nooit water! Dit kan namelijk een explosie veroorzaken. Sluit direct de schoorsteenklep en de luchttoevoer, zodat er geen zuurstof meer bij de brand kan komen. Bel vervolgens zo snel mogelijk de brandweer. Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, is het raadzaam de kamer na brand goed te luchten.

Schoorsteenbrand voorkomen

Je kunt zelf veel doen om een schoorsteenbrand te voorkomen. Minimaal één keer per jaar de schoorsteen laten onderhouden is – ondanks dat het voor de wet niet verplicht is – voor ieders veiligheid een absolute must. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt gekeken naar de aansluiting van de rookgasafvoer, de vrije doorlaat van de luchttoevoeropeningen en de staat van de verbrandingskamer. Bij het vegen van de schoorsteen wordt tevens het kanaal teervrij gemaakt en alle andere schadelijke onderdelen verwijderd.

Zorg dus altijd, voordat je de haard aansteekt om te genieten van de warmte en de gezelligheid van het knisperende vuur, dat de schoorsteen goed is onderhouden.