header_image
Your search results

Verzeker je inboedel

Posted by Marcello on 13 oktober 2017
| 0

Heb je jouw inboedel eigenlijk wel goed verzekerd?

Heb je jouw inboedel überhaupt verzekerd? In Nederland zijn er nog steeds mensen die helemaal geen inboedelverzekering hebben. Toch is besparen op deze verzekering niet altijd een goed idee.

Tweedehands spullen

Vooral jongeren die net uit huis gaan, besluiten – bewust danwel onbewust – geen inboedelverzekering af te sluiten. Maar ook starters op de woningmarkt die de studentenkamer inruilen voor een woning. Vaak wordt het tweedehands meubilair in eerste instantie meegenomen. Er wordt net gestart met een nieuwe baan, dus echt geld voor een nieuwe inboedel is er toch niet. De noodzaak om deze inboedel te verzekeren wordt dan ook niet gevoeld.

Kwijt

Toch is het verstandig iedere inboedel, hoe oud ook, te verzekeren. Want wat gebeurt er als er brand uitbreekt in de woning? Dan ben je echt alles kwijt, zonder dat je daar ook maar een euro van terugziet en dat is zonde. Want afzonderlijk mogen de spullen in je woning dan niet zoveel waard zijn, maar als je dit allemaal gaat optellen? Dan is je inboedel ineens een stuk meer waard dan je denkt.

Waarde

Kijk maar eens om je heen en stel je voor wat je allemaal moet aanschaffen op het moment dat jouw inboedel wordt verwoest door, bijvoorbeeld, een brand. Het zijn dan niet alleen je meubelen, maar het is ook je garderobe die in vlammen opgaat. Dan bent je die – in een impuls gekochte – dure schoenen van een bekende ontwerper kwijt. Maar ook je spijkerbroeken, ski-jas en zelfs je skischoenen ben je kwijt. Zo alles bij elkaar opgeteld, heb je toch meer waarde in je woning dan je denkt. Een totaalbedrag dat zeker de moeite van het verzekeren waard is.

Aansprakelijk

Een inboedelverzekering is niet alleen bedoeld om brandschade te vergoeden. Ook diefstal of bijvoorbeeld waterschade vallen – in veruit de meeste gevallen – onder de inboedel verzekering. Maar ook wanneer je inboedel schade ondervindt van een brand bij de buren, kunt je direct aanspraak maken op je eigen verzekering. Op het moment dat je geen inboedelverzekering hebt, dan moet je jouw buren aansprakelijk stellen voor de geleden schade en ga je een ander, vaak complexer, traject in. Op dat moment moet je namelijk kunnen aantonen dat je buren ook daadwerkelijk aansprakelijk zijn voor de schade en dat is niet altijd eenvoudig. Op het moment dat je buren dan ook nog eens niet in het bezit zijn van een aansprakelijkheidsverzekering, moeten zij je schade uit eigen zak betalen. Je mag dan alleen nog hopen dat zij dat dan ook kunnen.

Besparen op je inboedelverzekering is om veel redenen geen goed idee. Je kunt jezelf een hoop leed besparen voor een paar tientjes in de maand. Laat je wel altijd goed adviseren voordat je een inboedelverzekering afsluit. Want te veel betalen voor deze verzekering is ook weer niet nodig.