header_image
Your search results

Tips voor onderhoud aan je cv

Posted by Marcello on 13 oktober 2017
| 0

Zo zorg je voor je cv.

De dagen worden korter, de temperatuur daalt en de eerste herfststorm is geweest. Misschien heb je zelfs de kachel alweer een graadje hoger gezet. Dan is het wel zo fijn dat hij het ook komende winter weer doet. Op deze manier geniet je zo lang mogelijk van je centrale verwarming.

Koolmonoxidevergiftiging

Het lijkt zo vanzelfsprekend: je draait de warme kraan open en je hebt warm water, je zet de kachel aan en het wordt warm is huis. Het is echter een defecte centrale verwarming die roet in het eten kan gooien. Dat is enerzijds niet prettig als je onder de douche wil springen en je hebt alleen nog maar koud water. Anderzijds kan een defecte cv ook gevaarlijk zijn. Jaarlijks sterven er nog steeds mensen aan koolstofmonoxidevergiftiging. Het onderhouden van je cv is dus erg belangrijk en kun je op een aantal punten gewoon zelf.

Controleer waterdruk

Check bijvoorbeeld altijd de waterdruk. Als de waterdruk te laag is, kom je daar snel genoeg achter. Je hebt op dat moment geen warm water en ook de kachel slaat niet meer aan. Normaliter is de druk van de ketel tussen de 1,5 en 2 bar. Staat de meter onder de 1,5 bar, dan kun je zelf eenvoudig water bijvullen. Zorg dat je een waterslang hebt die lang genoeg is om de afstand tussen de ketel en de waterkraan te overbruggen. Koppel eerst de waterslang aan de kraan. Houd het andere eind van de slang omhoog en zet de kraan aan. Op het moment dat het water helemaal door de waterslang is gelopen, zet je de kraan uit en koppel je het uiteinde van de slang aan de ketel. Open beide kranen (zowel van de ketel als van de kraan) en vul de ketel tot maximaal 2 bar.

Cv-ketel ontluchten

De waterslang moet eerst helemaal gevuld moet zijn met water, omdat er anders teveel lucht in de ketel stroomt. Dat wil je voorkomen. Lucht in je cv-ketel of leiding zorgt ervoor dat de installatie minder goed werkt. Daarnaast gaat de leiding ‘knallen’ en dat is vooral een vervelend geluid. Je kunt je cv-ketel en verwarmingselementen ontluchten door langzaam het ontluchtingskraantje open te draaien totdat er water uit komt. Op het moment dat er water uitkomt, is de lucht verdwenen en draai je het kraantje weer dicht. Controleer daarna wel altijd weer de druk.

Temperatuur ketel

Controleer ook eens de temperatuur van je ketel. Nieuwe ketels passen deze vaak automatisch aan. Bij oudere ketels staat deze temperatuur in de regel onnodig warm afgesteld. Helemaal als je weet dat een lagere temperatuur juist een hoger rendement oplevert. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarnaast heeft dit ook positieve effecten op het behoud en de levensduur van de ketel. De kunst is om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Tegenwoordig is het voldoende om de temperatuur van de cv-ketel af te stellen op 60 graden.

Voor het onderhoud van de cv-ketel kun je een heleboel zelf in de gaten houden. Vertrouw je het toch niet helemaal, schakel dan een monteur in die ervoor zorgt dat je er ook in de winter warmpjes bijzit.